TBB İnsan Hakları Merkezi tarafından düzenlenen panelde, "Göç ve Hukuk" konusu masaya yatırıldı

5204

Son yıllarda dünyanın ve özellikle Türkiye'nin gündemine oturan göç konusu, Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi tarafından düzenlenen, "Göç ve Hukuk" konulu panelde masaya yatırıldı.

TBB Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi'nde, 18 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen panele, TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanı Önder Bakan, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Arslan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Çilekli ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve avukat katıldı.

İNSAN ODAKLI ÇÖZÜMLER ÜRETMELİYİZ

Panelin açılış konuşmasını yapan Feyzioğlu, tarihin en büyük göç problemiyle karşı karşıya kalındığının altını çizerek, bunun sosyal hayatı, hukuk hayatını ve geleceği etkileme boyutunda bir problem olduğunu belirtti. Bu konuda Avrupa'nın samimiyetsiz davrandığına işaret eden Feyzioğlu, "Ege ve Akdeniz'i bir doğal filtre aracı olarak kullanan, acımasızlığı kıyılarına ulaştıktan sonra sorun yapan, oysa Akdeniz ve Ege'de boğulanları yitip giden canları Avrupa kıtasına ayak basmadığı için satır arasında geride bir rahatlama ile karşılayan zihniyeti bizim anlamamız mümkün değil. Şu halde dünyanın samimiyetsizliği bırakıp enerji, toprak, güç kavgasının üzerine insanların canını önceleyip bir çözüm bulması lazım. Çünkü bu kavganın sonunda da göç alan ülkelerin kendi kamu güvenlikleri de tehlikeye düşmektedir" diye konuştu.

ÖLÜM PAHASINA GÖÇÜN NEDENLERİ ARAŞTIRILMALI

Meselenin özüne inen çok daha kapsamlı çözümler üretilmesi gerektiğini belirten Feyzioğlu, öncelikle insanları canları pahasına göçe iten sebeplerin tespit edilerek çözülmesi gerektiğini söyledi. Feyzioğlu, "İnsanları eğitim hakkından mahrum bırakırsanız doğal kaynaklarını ele geçirirseniz bu insanlar ulaşım imkanlarına kavuştuklarında göç etmekten başka bir çare bulamayacaklar" dedi.

Feyzioğlu, Türkiye'ye sığınan insanların mümkünse ülkelerine geri dönmelerinin sağlanması, dönmeyecek olanların ise topluma intibak edebilmelerinin sağlanması için bir an önce çalışmalara başlanması gerektiğini ifade ederek, "Eğer iki nesil sonra Türkiye'de kalmış olan bugünün sığınmacılarının evlatlarını, 'Ben Suriye asıllı bir Türküm, Suriye asıllı bir Türk vatandaşıyım' dedirtebilirsek bu başarıdır. İki nesil sonranın insanları, bu toplumda hala potansiyel suç faili ve potansiyel suç mağduru olacaksa ki, gidiş o yöndedir, bu bizim toplum düzenimizi sürdürülemez hala getirir" dedi.

Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği'nin; Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ile çeşitli projelerde kendi alanında üstüne düşeni yaptığını ancak, avukatları eğitip salt hukuk alanında bir şeyler yapmaya gayret ederek, göç ve sığınmacı problemiyle başa çıkılmasının mümkün olunmayacağını söyledi.

TBB İnsan Hakları Merkezi Mülteci Hakları Çalışma Grubu Başkanı Av. Uğur Altun da yaptığı konuşmada grubun çalışmaları hakkında bilgi vererek, tespit edilen sorunları ana hatlarıyla paylaştı.

Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacı sayısının yanlış politikalar nedeniyle gün geçtikçe arttığına ve 2 milyon 742 bine dayandığına işaret Altun, bu konuda acil bir entegrasyon çalışması başlatılması gerektiğini söyledi. Üç milyona yaklaşan sığınmacı sayısının ülke ekonomisini de olumsuz etkileyeceğini anlatan Altun, Suriyeli sığınmacıların hukuki statülerinin bulunmayışı nedenine bağlı olarak; bu kişilerin akıbetleri konusunda belirsizlikler olduğunu söyledi.

TBB İNSAN HAKLARI MERKEZİ MÜLTECİ HAKLARI ÇALIŞMA GRUBU BAŞKANI AV. UĞUR ALTUN'UN KONUŞMA METNİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Fotoğraflar


Fotoğraf 1

Fotoğraf 2

Fotoğraf 3

Fotoğraf 4

Fotoğraf 5

Fotoğraf 6

Fotoğraf 7

Fotoğraf 8

Fotoğraf 9

Fotoğraf 10

Fotoğraf 11

Fotoğraf 12

Fotoğraf 13

Fotoğraf 14

Fotoğraf 15

Fotoğraf 16

Fotoğraf 17

Fotoğraf 18

Fotoğraf 19

Fotoğraf 20

Fotoğraf 21

Fotoğraf 22

Fotoğraf 23

Fotoğraf 24

Fotoğraf 25

Fotoğraf 26

Fotoğraf 27

Fotoğraf 28

Fotoğraf 29

Fotoğraf 30

Fotoğraf 31

Fotoğraf 32

Fotoğraf 33

Fotoğraf 34

Fotoğraf 35

Fotoğraf 36