TÜRK DİLİ KONUŞAN VE AKRABA ÜLKELER AVUKAT ÖRGÜTLERİ BİRLİĞİ’NİN I. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

6644

Türk dili konuşan ülkelerin avukat örgütleri Ankara'da buluştu. Feyzioğlu, "Bu coğrafyadaki avukatlar artık yalnız değil, birliğimiz eskisinden daha güçlü olacak" dedi.

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında kurulan Türk Dili Konuşan ve Akraba Ülkeler Avukat Örgütleri Birliği'nin (TÜRK-AV) I. Olağan Genel Kurulu, Türkiye Barolar Birliği'nde gerçekleştirildi. Genel Kurul'a Kazakistan, Moğolistan, Arnavutluk, Gürcistan, Kırgızistan, Bosna Hersek, Tacikistan, Moldova, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti barolar birliklerinin başkanları ve temsilcilerinin yanı sıra Aksaray, Kırklareli, Tekirdağ, İzmir, Samsun, Yozgat, Manisa, Sakarya baro başkanları ve İstanbul ve Ankara barolarının delegeleri katıldı.

Şef Serdar Yasun yönetimindeki TBB Türk Halk Müziği Topluluğu Dinletisi ile başlayan Genel Kurul'un sunuş konuşmasını TBB Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜRK-AV Koordinatörü Av. Kürşat Karacabey yaptı.

TÜRK-AV'ın kuruluş çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Karacabey, Birliğin amaç ve çalışma alanlarını şöyle özetledi:

"Avukatlık mesleğini geliştirmek, avukatlık örgütlerinin etkinliğini artırmak ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmek; üye ülkelerin mevzuatlarını uyumlaştırma çalışmalarına, avukatlık mesleğinin uluslararası kabul gören ilkeleri çerçevesinde destek vermek; avukat stajyerleri, avukatlar ve akademisyenler arası değişim programları düzenlemek…"

TÜRK-AV'a üye ülkeler arasında arasında arabuluculuk kurumuna yönelik bilgi ve deneyim paylaşımı yapılacağını bildiren Karacabey, ülkeler arasında yaşanabilecek hukuki uyuşmazlıkların çözümü için uluslararası bir tahkim merkezi kurulmasının da gündemde olduğunu söyledi.

Genel Kurul'un açış konuşmasını yapan TBB Başkanı ve TÜRK-AV Genel Sekreteri Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu da, hukukun üstünlüğü mücadelesinde birlik ve dayanışma mesajı verdi.

ARTIK YALNIZ DEĞİLİZ

TÜRK-AV'a üye ülke mevzuatlarının öncelikle ortak bir dile ve üsluba çevrilmesi yönünde çalışmalar yürüttüklerini belirten Feyzioğlu şunları söyledi:

"Biz bu büyük birliğin üyeleri olarak, ülkelerimizde avukatlık mesleğinin etkisini ve itibarını artırırken, kuvvetler ayrılığını sağlamaya çalışırken artık yalnız değiliz. Biz birbirimizi destekleyerek, birbirimizin tecrübelerinden öğrenerek ve birimizin ülkesinde yaşanan bir olumsuzluğa hep birlikte hayır diyerek bir büyük aile olmak adına yola çıktık. Nerede bir avukata, bir baroya, bir birliğe yönelik haksızlık veya yanlışlık varsa hep birlikte buna bize yakışan üslupla müdahale etmek de yine bizim görevimiz olmalıdır. Artık bu Birlik sayesinde bu coğrafyadaki avukatlar eskisinden daha güçlü olacak."

TÜRK-AV TAHKİM MERKEZİ KURULUYOR

Feyzioğlu, uluslararası hukuki uyuşmazlıklar konusunda TÜRK-AV bünyesinde bir tahkim merkezi kurulacağı müjdesini de verdi. "Uyuşmazlıkları, aynı dili konuşan, aynı kültürü paylaşan avukatlar olarak birlikte çözeceğiz" diyen Feyzioğlu şöyle devam etti:

"Bu coğrafyanın insanları, uyuşmazlıkları başka devletlerdeki tahkim merkezlerinde değil, öz be öz bizim olan, bize ait olan bu Birliğin ürünü olan tahkim merkezine gelerek çözecekler. İşte bu Birliğin zirveye çıktığı başka bir nokta olacak."
Avukatlığın hem meslek hem de bir sanat icra etme olduğunu belirten Feyzioğlu, şunları kaydetti:
"Avukatlık ancak ikna etmek üzere bilginizi sunduğunuz hakimler tarafsız ve bağımsızsa, kimseden korkmadan adaleti gerçekleştirme gücüne sahipse icra edilebilir meslek ve sanattır. Hakim bağımlı ve taraflıysa, avukatın yılların birikimine dayalı mesleğinin ve sanatının etkisi olmaz. Böyle bir durumda avukatın yerini, hakime emir, talimat, telkin ve tavsiyede bulunma gücüne sahip olanlara yakın duran iş takipçileri alır. Demek ki avukatlık mesleğinin ve sanatının varlığı, bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığına bağlıdır."
Toplantıya katılan ülkelerin barolar birliği başkanları ve temsilcileri de şu mesajları verdi:

Bosna Hersek Barolar Birliği Başkanı: "İnsan haklarının gerçekleştirilmesi amacıyla beraber çalışmalıyız. İnsan haklarını korumak, maratonda koşmaya benzemektedir. En zor disiplin maratondur ve biz bir maratonda beraber koşmalıyız."

Arnavutluk Barolar Birliği Temsilcisi: "Aynı coğrafyada yaşayan avukatlar olarak sorunlarımız da ortak. Çözümlerimiz de ortak olmalıdır. Bu Birliğin ortak çözüme katkı sağlayacağını çok iyi görüyorum."

Tacikistan Barolar Birliği Temsilcisi: "TBB tarafından yaratılmış bu olanağa müteşekkiriz. Burada bulunmaktan ve işbirliğinden gurur duyuyoruz."

Moldova Barolar Birliği Temsilcisi: "TÜRK-AV müthiş bir oluşum. Misafir olarak değil aktif bir üye olarak burada bulunmak istiyoruz."

Arnavutluk Barolar Birliği Temsilcisi: "Aynı coğrafyada yaşayan avukatlar olarak sorunlarımız da ortak. Çözümlerimiz de ortak olmalıdır. Bu Birliğin ortak çözüme katkı sağlayacağını çok iyi görüyorum."

Kosova Barolar Birliği Başkanı: "Bu an çok önemli ve tarihi bir andır. Bu Birliğe gelecekte başka üyelerde katılacaktır. Daha iyiye ulaşmak için üzerimize düşen ne varsa yerine getireceğiz."

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Temsilcisi: "Bu Birlik çok önemlidir. Birlikten kuvvet doğar. Bir olanın karşısında hiçbir güç duramaz. Mesleğimize yönelik saldırıların bu Birlik ile aşılacağına inanıyoruz."

Kırgızistan Barolar Birliği Temsilcisi: "Kurumsal seviyeye bu Genel Kurul'da ulaşabildik. Bundan sonra çalışmalarımız hızlanarak devam etmelidir."

Gürcistan Barolar Birliği Temsilcisi: "İlk defa bölgedeki tüm avukatları birleştirme olanağına sahip olduk. Bize bu olanağı yaratan Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere, üye ülkelerin birliklerine teşekkürlerimi sunarım."

Moğolistan Barolar Birliği Başkanı: "Ortak amacımız hukukun ve demokrasinin üstünlüğünü sağlamak. Dayanışmamız gücümüze güç katacaktır."

Kazakistan Barolar Birliği Başkanı: "Bu Birliğin birinci amacı değerlerimizi esas alarak mesleğimizi geliştirecek çalışmalar yapmaktır. Her toplantının bu amaca vesile olacağını düşünüyorum."

*Özbekistan Barolar Birliği Başkanı, geçirdiği trafik kazası nedeniyle Genel Kurul'a katılamamıştır. Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.