TBB Yönetiminden Yasama Faaliyetlerine Katılması Engellenen Avukat Can Atalay'a Ziyaret

2113

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Av. Ercan Demir ve Sayman Av. Gökhan Bozkurt, 14 Mayıs 2023’te yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonucunda Hatay Milletvekilliği kesinleşerek mazbatasını almasına rağmen tutukluluk hali devam eden Şerafettin Can Atalay’ı İstanbul Silivri Cezaevi'nde ziyaret etti.

Ş. Can Atalay’la yaptıkları görüşmeden sonra bir açıklama yapan TBB temsilcileri, adil yargılanma hakkının pek çok kez ihlal edildiği Gezi Davası nedeniyle tutuklu bulunan Ş. Can Atalay’ın bu kez de seçimin üzerinden bir ayı aşkın süre geçmesine rağmen tahliye edilmediğini hatırlatarak, bunun pek çok açıdan hukuka aykırı olduğunu dile getirdiler.

Açıklamada, “Can Atalay’ın tutukluluk halinin devamı; kişi hürriyeti ve güvenliğinin yanı sıra seçme ve seçilme haklarının, ayrıca seçmen iradesinin TBMM’de temsil edilmesinin ihlalidir. Demokrasinin en temel şartı olan seçimler; o seçimlerin resmileşen kesin sonuçlarının hayata geçirilmesiyle gerçekleşebilir” denildi.

Anayasa’nın 83. maddesinin “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmü hatırlatılan açıklamada, “Seçmen, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesinin hayat bulmuş hali olan TBMM’de Can Atalay’ın fiilen yapacağı çalışmalarla kendisini temsil etme iradesini ortaya koymuştur. Seçilmiş bir milletvekilinin yasama faaliyetine katılmasını engellemek, seçmen iradesini yok saymak anlamına gelir. TÜRKİYE Barolar Birliği olarak demokrasinin en temel şartı olan seçim sonuçlarının işletilmesi ve sandıktan çıkan seçmen iradesinin hayata geçmesi için konunun sonuna kadar takipçisi olacağız” ifadelerine yer verildi.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle