TBB BAŞKANI SAĞKAN, 81 BARONUN İSRAİL'İN FİLİSTİN HALKINA YÖNELİK KATLİAMINI KINAYAN ORTAK BİLDİRİSİNİN OKUNDUĞU AÇIKLAMAYA KATILDI

1206

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Genel Sekreter Av. Veli Küçük ve Yönetim Kurulu Üyesi Av. Abdülbaki Çelebi; İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırımını kınamak amacıyla 81 baro başkanlığı tarafından imzalanan ortak bildiriyi okumak ve siyah çelenk bırakmak için Ankara'da İsrail Büyükelçiliği önünde toplanan baro başkanlarının basın açıklamasına katıldı.

Sağkan, ortak bildirinin okumasından önce yaptığı konuşmada, baro başkanlarıyla yaklaşık 8 aydır devam eden, İsrail'in artık "soykırıma dönüşmüş" politikasına ve savaş suçlarına karşı bir kez daha tepki göstermek için toplandıklarını söyledi.

Uzun yıllardır devam eden tecrit ve savaş suçlarının boyutunun 7 Ekim'den sonra soykırım noktasına varan bir suç halini aldığını belirten Sağkan, TBB ve Barolar olarak İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği savaş ve soykırım suçlarına ilişkin defalarca açıklama yaptıklarını, başta hukuk örgütleri olmak üzere uluslararası tüm aktörleri harekete geçmeye davet ettiklerini hatırlattı. Sağkan, "Aynı zamanda Uluslararası Ceza Mahkemesine yaptığımız başvuru ile ivedi olarak yürütülen soruşturma neticesinde tutuklama ve diğer tedbir kararlarının uygulanmasını, bu soykırıma vücut verenlerin gecikmeksizin yaptırıma tabi tutulmasını talep ettik" dedi. Birlik Başkanı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Maalesef bugüne kadar uluslararası aktörlerin harekete geçmekteki yetersizliği, birkaç gün önce yaşadığımız Refah saldırısını da beraberinde getirmiştir. İsrail, bu saldırıyla tecrit ve savaş suçlarının yanına soykırım kastını da koymuştur. Tecritten ve savaştan kaçan; evlerini, çocuklarını, akrabalarını kaybeden ve yaşama tutunmak için çadırlarda kalan insanların üzerine bombalar yağdırmış, yüzlerce savunmasız masum sivili katletmiştir. Bu artık İsrail'in eylemlerinin sadece savaş suçunun değil, açıkça soykırım suçunun özel kastını taşıdığını da ortaya koymaktadır."

Sağkan, "Nerede yaşadığımızın hiçbir önemi yok. Ortadoğu'da, Avrupa'da veya Amerika'da yaşayabiliriz" diyerek, "Burada insanlığa karşı bir suç var. İnsan olan herkesin, azıcık vicdanı olan herkesin bu soykırıma, bu katliama acilen karşı çıkması ve bunu durdurması gerekmektedir. Biz de hukuk örgütleri olarak yasal süreci; sadece katliamın durdurulması için değil, işlenen suçların da cezasız kalmaması bakımından sonuna kadar takip etmekle sorumluyuz. Bu sorumluluğumuzun gereğini yapacağımız sözünü kamuoyu önünde yeniden veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından Sakarya Baro Başkanı Av. İlknur Ebiz Yıldız da 81 il barosu adına hazırlanan bildiriyi okudu. Daha sonra Sağkan ve baro başkanları 81 il baro başkanlığı adına İsrail'in Ankara Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı.

81 BARO BAŞKANLIĞININ ORTAK AÇIKLAMASI İÇİN TIKLAYINIZ


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle