TBB YÖNETİMİ TAHİR ELÇİ CİNAYETİ DAVASININ KARAR DURUŞMASINA KATILDI

767

SAĞKAN: BU YARGILAMAYA MEŞRUİYET KAZANDIRMAYACAĞIZ

Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi'nin 28 Kasım 2015'te Sur ilçesinde katledilmesine ilişkin davanın karar duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmayı Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Başkan Yardımcıları Av. Ercan Demir, Av. Gürkan Altun, Genel Sekreter Av. Veli Küçük, Sayman Av. Gökhan Bozkurt, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Nizam Dilek, Av. Ali Bayram, Avukat Hakları Merkezi ve Şiddetle Mücadele Kurulu temsilcileri, 32 baro başkanı, milletvekilleri, ulusal ve uluslararası hukuk örgütlerinin temsilcileri ile meslektaşlar izledi.

Sanık polis memurlarının SEGBİS üzerinden katıldığı duruşmada savcı, ikisi “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 2 ila 6 yıl arasında hapisle, diğeri “olası kastla ölüme sebebiyet verme” suçundan üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanan üç sanık polis memuru için yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatleri yönünde mütalaa verdi.

Mahkemede Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Nahit Eren'in ardından söz alan TBB Başkanı Sağkan, mütalaaya katılmadıklarını söyleyerek, "İlk defa bir Cumhuriyet savcısının, bir olayın aydınlatılmaması için sanıklar lehine tutum içine girdiğini görüyoruz. Bu dosyada sanık olacak kişiler tanık olarak dinlendi. Bunların şüpheli olarak ifadelerinin alınması için Elçi ailesinin avukatları yıllarca mücadele etti. 11 celse oldu siz buradasınız, biz buradayız, bir tek sanıklar burada değil. Bu kadar önemli bir dosyada o sanıklara soru sorma hakkımız elimizden alınmıştır." diye konuştu.

Sağkan alınacak karara ilişkin olarak, "Biz bu dosyada her şeyi yaptık vicdanımız rahat diyorsanız bizim diyeceğimiz bir şey yok. Sizden herhangi bir talebim yok. Bu bir mücadeledir, biz bu mücadeleyi elbette alır üst mahkemelere taşırız, menfur cinayet aydınlanıncaya değin ve tüm sorumlular hakettikleri cezayı alıncaya kadar hukuk ve adalet mücadelemizi sürdüreceğiz " ifadelerini kullandı.

Baro başkanlarının da söz alarak konuştuğu duruşmada son katılan vekilinin beyanının ardından, mahkemenin tüm talepleri reddeden tavrını protesto eden avukatlar kararın açıklanmasını beklemeden salonu alkışlarla terk ederek Tahir Elçi'nin vurulduğu Dört Ayaklı Minare'ye yürüdü.

Mahkeme kısa bir aranın ardından yeniden toplanarak savcının mütalaası doğrultusunda tutuksuz yargılanan 3 polis memurunun beraatine karar verdi.

SAĞKAN: 11 CELSEDİR SANIKLARIN YÜZÜNÜ GÖRMEDEN YARGILAMA YAPIYORUZ

Kararı takiben yapılan basın açıklamasında konuşan TBB Başkanı Sağkan, kararın ne olacağını sekiz buçuk yıldır süren gerek soruşturma gerek kovuşturma sürecinin pratiklerinden bildiklerini ifade ederek şunları söyledi:

"Tahir Elçi Başkanımız, bundan tam 3120 gün önce, Dört Ayaklı Minare'nin önünde, bu kentin tarihi ve kültürel dokusu yıpranmasın diye açıklama yaparken, tam da burada katledildi.
Hayatını insan hakları savunuculuğuna ve cezasızlık politikaları ile mücadeleye adayan bir hukuk insanının katliamı cezasız kalmasın diye uğraş verdik. Ancak gerek soruşturma sürecinde yürütülen savcılık pratiği gerekse kovuşturma sürecinde; avukatların soruşturma ve kovuşturmanın genişletilmesine dönük tüm taleplerine rağmen delilerin toplanmaması, peşinden 'her türlü araştırmayı yaptık ama şüpheden sanık yararlanır' diyerek beraat kararı verilmesi, en hafif tabiriyle insan aklıyla dalga geçmektir. Buna müsaade etmeyeceğiz. Duruşmada da ifade ettik. Bu ülkede bir cinayet işlendi ve dönemin başbakanı 'bu siyasi bir suikasttır' dedi. Bu mahkeme, dönemin başbakanını dinleyemedi.

11 celsedir biz oradayız, hakim orada, savcı orada, avukatlar orada, sanıklar yok. 11 celsedir sanıkların yüzünü görmeden bir yargılama yapıyoruz. Bu yargılamaya meşruiyet kazandırmayacağız. Hukuk sistemi içerisinde bu olayın aydınlanacağına inanıyoruz. Bunun için sonuna kadar hukuki mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz."


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle