HUKUK FAKÜLTELERİNE İLİŞKİN TALEPLERİMİZ YÖK'E İLETİLMİŞTİR

2365

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanının Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda yaptığı açıklamalar üzerine, hukuk fakültelerine ilişkin taleplerimiz Kurula yazılı olarak iletilmiştir.

10 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilen 259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda ülkemizin yükseköğretim sistemine ilişkin açıklamalarda bulunan YÖK Başkanının gündeminde hukuk fakülteleri yer almamıştır.

Hukuk fakülteleri; YÖK'e daha önce de ilettiğimiz üzere; eğitim-öğretim kalitesi ve mezun sayısının kontrolsüz artışına yol açan kontenjanlar bakımından öncelikle müdahale edilmesi gerekli alandır.

Avukatlık mesleğinin niteliğini arttıracak düzenlemelerin gündemde olduğu bir dönemde, hukuk fakültelerinin kontenjanını düşürecek bir planlamanın yapılmaması önemli bir eksikliktir.

Öte yandan artan hukuk fakülteleri ve öğrenci kontenjanlarına karşın öğretim üyeleri sayısı buna paralel bir artış göstermemektedir.

Bu nedenlerle;

  • Yükseköğretim Kurulunun istihdamı gözeten ve eğitim-öğretimde niteliği artırmaya yönelik olumlu kararlarının hukuk fakültelerine de yansıması,
  • Hukuk fakültesi kontenjanlarının ivedi olarak düşürülmesi,
  • Hukuk fakülteleri için bir akreditasyon süreci yürütülmesi ve akredite olamayan fakültelerin akreditasyon koşullarını sağlayana kadar öğrenci kabulü yapmasını önleyecek tedbirlerin alınması veya nitelikli fakültelerle birleştirilmesi

Yönündeki taleplerimiz Yükseköğretim Kuruluna iletilmiştir.

Saygılarımızla.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ