Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Öngören Teklifin TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda Gerçekleştirilen Toplantısına TBB'nin Görüşleri Sunulmuştur

1501

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda gerçekleştirilen toplantısına Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu üyesi Av. Hicran Kandemir, Hukuk Müşaviri Yardımcısı Av. Özge Özder ve Hayvan Hakları Komisyonu Dönem sözcüsü Av. Erdem Koray Toygar tarafından katılım sağlanmıştır.

Toplantıda özetle; teklif metni ile mevcut düzenlemede yer alan al-kısırlaştır-bırak yönteminden vazgeçilerek hayvanların sahiplendirilmediği sürece tüm ömürlerini doğal yaşam ortamları olmayan barınaklarda geçirmesinin öngörüldüğü bununla beraber vazgeçilen kısırlaştırarak alınan yere bırakılması yönteminin 20 yıllık süreçte ilgili Belediyeler ve idareler tarafından sağlıklı bir şekilde uygulanmadığı belirtilmiş,
Öncelikle mevcut düzenleme kapsamında belediyeler ve sorumluluğu olan diğer kurumlar tarafından yasanın kendilerine yüklediği kısırlaştırma, aşılama ve yeteri kadar bakımevi açılması sağlanarak 2019 yılında tüm partilerin oybirliği ile yayımladığı TBMM Hayvan Haklarının Korunması ile Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi için Alınması Gereken Tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Raporunda da ifade edilen kısırlaştırma yönteminin etkin bir şekilde kullanılmasının en doğru ve insani yöntem olacağı buna ilişkin Avrupa ve Dünya örnekleri de verilerek açıklanmıştır.

Düzenlemede yer verilen hayvan popülasyonunun kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturması ve benzeri kavramların hukuki belirlilik ilkesine aykırı ve ucu açık kavramlar olması sebebiyle, yasayı uygulayacak kurumlara ötenazi olarak adlandırdıkları öldürme konusunda çok geniş bir takdir hakkı vereceği, idarelerin keyfi uygulamalarına yol açacağı ve bu şekli ile milyonlarca hayvanın katline sebebiyet verebileceğine dikkat çekilmiştir.

Ayrıca bu belirlemelerin kim tarafından yapılacağı da açıkça düzenlenmemiş olup içinde veteriner hekimlerin de bulunduğu uzman bir heyet bulunmaksızın işlem yapılmasının önünü açan bu düzenlemenin çokça can kaybı ile toplum vicdanında onarılamaz yaralara sebebiyet verebileceği belirtilmiştir.

Kaldı ki bu değişikliğin ülke gerçekleriyle de bağdaşmadığı, sokakta var olduğu iddia edilen 4 milyon hayvan nüfusuna karşın kayıtlı 105.000 hayvan kapasiteli bakımevi olduğu dikkate alındığında bu düzenlemenin nasıl hayata geçeceği ve sonuçlarının ne olacağının da önemli bir sorun olduğu iletilmiştir.

Bu sebeplerle konunun bilimsel yöntemlere dayalı olarak, çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Teklif metninin genel görüşmelerinin ardından ilk 3 maddenin görüşülmesi tamamlanmış olup devam eden maddeler görüşülmek üzere Komisyon çalışmalarına 22 Temmuz pazartesi günü devam edilecektir.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle