TÜBAKKOM'DAN TBMM'YE ZİYARET

884

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Üyesi Av. Nizam Dilek'in eşlik ettiği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) Yürütme Kurulu üyeleri, 18 Temmuz 2024 tarihinde, TBMM'de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyesi olan farklı partilere mensup milletvekilleri ile bir araya gelen heyet bu kapsamda; KEFEK Başkanı AK Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Katip Üye DEM Parti Milletvekili Adalet Kaya ve üyeler Deva Partisi Milletvekili Elif Esen, Saadet Partisi Milletvekili Sema Silkin Ün, İyi Parti Milletvekili Şenol Sunat, CHP Milletvekili Aliye Coşar ve TBMM Adalet Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Cumhur Uzun ile görüşmeler yaptı.

Görüşmelerde TÜBAKKOM’un işlerliği ve çalışmaları hakkında bilgi vererek iş birliğine hazır olduğunu belirten heyet, ana başlık olarak 9. Yargı Paketi kapsamında, kadına soyadı hakkı tanımayan madde gerekçesinin, 'aile bağlarının korunması ve soy bağının doğru bir şekilde tespit edilmesi' olarak gösterildiği; bu gerekçenin nüfus kayıtlarında düzeni sağlama amacı, kuralla öngörülen farklı muamelenin makul nedeni ve tek seçenek olarak kabul edilemeyeceği gibi ortak soyadı kullanılmasının aile bağlarını korumanın zorunlu unsuru olduğundan da bahsedilemeyeceği hususlarına değinildi.

Anayasanın eşitliğe dayalı hükümleri, AİHM’in konuya ilişkin kararları, AYM’nin bireysel başvurular sonucu vermiş olduğu kararlar ile kadının soyadına ilişkin iptal kararı bir arada değerlendirildiğinde aile birliğinin korunması ilkesinin yanında soyadının belirlenmesinde eşlere seçim hakkı tanınarak kadın-erkek eşitliğinin yasa metnine tam olarak yansıtılması gerekliliği vurgulandı.

Ayrıca kamuoyunda sıklıkla tartışılan “Aile Arabuluculuğu”na ilişkin görüşler paylaşıldı. Uygulanması halinde yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekilerek arabuluculuk sürecinin gizlilik esası ile yürütüldüğü düşünüldüğünde kadın açısından baskılanma unsuru olacağı vurgulandı. Bu durumlara sebebiyet vermemesi için kesinlikle uygulama alanı bulmaması gerektiği de belirtilerek, aksi takdirde bu uygulamanın kadına yönelik şiddeti daha da artıracağı ifade edildi.

Tüm bu başlıklar kapsamında; TBMM KEFEK tarafından TÜBAKKOM ile ortak bir çalışma yapılması konusundaki iş birliği talebi olumlu karşılandı.

TÜBAKKOM heyeti görüşmelerde, medeni hakların kaybına neden olacak en ufak bir girişimin dahi karşısında olduğu ve her türlü iş birliğine hazır olduğunu dile getirdi.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle