TÜBAKKOM, TBMM KADINA ŞİDDET VE AYRIMCILIĞI ARAŞTIRMA KOMİSYONU TOPLANTISINA KATILDI
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu'nun 4 Mart 2025 tarihli toplantısına, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu adına (TÜBAKKOM) Dönem Sözcüsü Av. Aslı Çelikağ Özcan ile TBB avukatlarından Av. Burcu Öztürk katıldı.
TÜBAKKOM temsilcileri, Komisyon üyelerine kadına yönelik şiddetin önlenmesine ve 6284 sayılı Kanun'un uygulanmasında yaşanan sorunların çözümüne ilişkin kapsamlı bir sunum yaptı.
TÜBAKKOM Dönem Sözcüsü Av. Aslı Çelikağ Özcan 6284 sayılı Kanun gereğince, koruma altındaki kişilerin ve aile bireylerinin kimlik ve adres bilgilerinin tüm resmî kayıtlarda gizli tutulması zorunlu olmasına rağmen uygulamada bazı eksiklikler yaşandığına dikkat çekti.
Özcan, çözüm önerileri olarak şu başlıkları vurguladı:
• Kurumlar arası koordinasyonun sağlanarak, tedbir kararı sonrası koruma altındaki kadınların bilgilerinin ayrı bir veri tabanında tutulması,
• 2024 yılında kadın cinayetlerinin %57’sinin ateşli silahlarla işlendiği gerçeği göz önüne alındığında, ruhsatsız silahlara erişimin devlet tarafından sıkı önlemlerle engellenmesi,
• TBB’nin, emsal teşkil eden ve kamuoyunda yankı uyandıran toplumsal davalara katılımının sağlanması için 6284 sayılı Kanun’da değişiklik yapılması,
• Baroların davalara katılımının, kamuoyunun davaları etkili biçimde takip edebilmesi, savcılığın davada daha aktif rol almasını teşvik etmesi ve toplumun hukuki dinlenilme hakkını güçlendirmesi açısından kritik olduğu,
• 6284 sayılı Kanun’da, şiddet mağdurlarının maddi zararlarının tazmini konusunda devletin sorumluluğunu kabul eden açık bir düzenlemeye yer verilmesi gerektiği.
Ayrıca, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı olarak çıkmasının, 6284 sayılı Kanun’un ruhunu zedelediği ve uygulamanın yalnızca uzaklaştırma tedbirleriyle sınırlı kaldığı ifade edildi.
TÜBAKKOM temsilcileri, Aile Mahkemelerinde avukatla temsilin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirterek, bunun hem adil yargılanma hakkı açısından hem de 6284 sayılı Kanun’un tüm koruyucu ve önleyici tedbirlerinin uygulanabilirliği bakımından kritik bir güvence olacağını vurguladı.
Haber ile ilgili Görseller
