15 MART DÜNYA TÜKETİCİ HAKLARI GÜNÜ

470

Tüketici hakları, barınmadan güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına, bilgilendirilme ve örgütlenme özgürlüğünden ekonomik çıkarların korunmasına ve tazmin edilmesine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan temel haklardır.

Dijitalleşmenin hızla arttığı, iklim krizinin derinleştiği günümüzde; tüketicinin evrensel kabul görmüş temel haklarının korunması hayati önem taşımaktadır.

Toplumdan topluma ve dönemden döneme değişmekle birlikte; ekonomik refahın ve adalete duyulan güvenin yüksek olması, tüketici haklarının korunmasında en büyük güvencedir. Bu güvence denge ve denetleme mekanizmalarının iyi işlediği demokratik hukuk devletlerinde, hukukun üstünlüğünü içselleştirmiş şeffaf bir yönetim anlayışıyla en ideal düzeye ulaşabilir.

Ülkemizde, toplumun geniş kesimlerini etkileyen ekonomik kriz ortamında yaşanan fahiş fiyatlar ve denetimsiz piyasa koşulları tüketici haklarına yönelik ihlalleri ve buna bağlı oluşan iş, tüketici mahkemelerinin yükünü artırmaktadır. Öte yandan tüketici genel olarak yargının bağımsızlığını ve toplumun adalete olan güven duygusunu zedeleyen uygulamalar ile cezasızlık politikaları karşısında hak arama özgürlüğünü gerektiği gibi kullanamamaktadır.

Bu bağlamda, tüketici haklarının korunması ve geliştirilmesi sadece bireysel çıkarların değil, toplumsal refahın ve demokratik hukuk devletinin temel bir gereğidir.

Adil bir düzenin inşası için;

• Tüketici haklarını güçlendirecek bağımsız denetim mekanizmaları oluşturulmalı,
• Hukuki süreçler hızlandırılarak, tüketicilerin adalete erişimi kolaylaştırılmalı,
• Yurttaşların temel hakları güvence altına alınmalıdır.

15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü'nde, haklarımızı savunmak ve daha adil bir düzen talep etmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Daha eşit, daha şeffaf ve daha adil bir gelecek için tüm paydaşlarımızla birlikte mücadelemiz sürecektir!

Türkiye Barolar Birliği
Tüketici Hakları Komisyonu