TBB BAŞKANI SAĞKAN AMASRA MADEN FACİASI DAVASININ KARAR DURUŞMASINA KATILDI

825

"KAZA DEĞİL İŞ CİNAYETİ"

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Kemal Aytaç ile birlikte; 14 Ekim 2022'de, Bartın’ın Amasra ilçesinde 43 madencinin hayatını kaybettiği Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesi’nde yaşanan faciaya ilişkin davanın karar duruşmasına katıldı.

24 Mart 2025 tarihinde yapılan duruşma öncesinde Bartın Adliyesi önünde; Bartın Barosu Başkanı Av. Nail Öztürk, Bolu Barosu Başkanı Av. Sinan Barut, Kastamonu Barosu Başkanı Av. Özgür Demir, Zonguldak Barosu Başkanı Av. Türker Kapkaç, barolardan gelen temsilciler ve avukatların katılımıyla bir basın açıklaması yapıldı.

Sağkan, burada yaptığı açıklamaya, "kaza değil, iş cinayeti diye ifade ettiğimiz davaya ilişkin olarak; bugüne kadar cezasızlık zırhına bürünen kamu görevlileri dahil, hiyerarşide en alttan en üste tüm sorumlular tespit edilip cezalandırılmadığı müddetçe Türkiye'de bu iş cinayetleri son bulmayacak demiştik" hatırlatmasıyla başladı.

"Eğer vaktinde Soma'da yaşanan faciada tüm suçlular cezalandırılmış olsaydı belki 43 yurttaşımızın yaşam hakkı ihlaline karşı savunma için burada bulunmayacaktık" diyen Sağkan, yakında 78 yurttaşımızı yitirdiğimiz Bolu'daki otel yangınına ilişkin yargılamanın başlayacağını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Barolar ve Türkiye Barolar Birliği olarak; bu tür dosyalara taksirle işlenen, dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu meydana gelmiş kazalar gözüyle bakılamayacağını söylüyoruz. Bunlar iş cinayetleridir. Bu cinayetlerde hukuki nitelendirme yapılırken insanların üretim baskısıyla göz göre göre ölüme gönderildiği unutulmamalıdır.

Üretim kapasitesinin artırılması için işçinin emeğinin sömürülmesinin bu ceza davalarıyla doğrudan illiyet bağı vardır. Liyakatsiz kadroların yarattığı bu faciada denetimle sorumlu olan tüm birimlerin hiyerarşide en alttan en üste kadar tüm sorumluları cezalandırılmadığı müddetçe Türkiye'de bu iş cinayetleri devam edecektir."

Sağkan, yaşam hakkının temel insan haklarının başında yer aldığını söyleyerek, "Ancak kutsal olan şey yaşam hakkı değildir, kutsal olan şey insan onuruna uygun olan yaşam hakkıdır. Başta emek sömürüsü olmak üzere tüm yurttaşlarımızın bütün temel hak ve özgürlüklerini savunmak Baroların ve Türkiye Barolar Birliği'nin Avukatlık Kanunu'ndan kaynaklanan sorumluluğudur" dedi.

Kısa sürede karar açıklayan mahkeme; savcılığın bazı sanıklar yönünden ‘olası kast' ile cezalandırılmaları yönündeki mütalaasına rağmen 'bilinçli taksir'den hüküm kurdu.

Birlik Başkanı Sağkan, karar hakkında, "43 yurttaşımızı iş cinayetinde kaybettiğimiz davada verilen en yüksek ceza 16 yıl 12 ay. İnfaz kanunu ile birlikte değerlendirilince tam anlamıyla cezasızlık. Liyakatsizliğe cezasızlık kalkanının da eklendiği bu düzende maalesef bu acıların tekrar yaşanmasını engellemek mümkün değil" değerlendirmesinde bulunarak, TBB ve Baroların bundan sonra da davanın takipçisi olacağını ifade etti.

TBB Başkanı, duruşmanın ardından beraberindeki heyetle Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Rüfai Şahin'i makamında ziyaret etti.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle