Anma Günü Konuşması

11984

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI AV.V. AHSEN COŞAR’IN, TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ’NİN ÖNCEKİ BAŞKANI AV.ÖZDEMİR ÖZOK’U ANMA GÜNÜNDE YAPTIĞI KONUŞMA

 

Sevgili Meslektaşlarım,

Değerli Konuklar,

Değerli Başkanımız Özdemir Özok’un anısına düzenlediğimiz etkinliğimize hoş geldiniz.

Sizleri, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu adına, kendi adıma sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Değerli Konuklar,

14. Yüzyılın sonlarına doğru Batı’da ortaya çıkan ‘İbret Oyunları’nın en çok ilgi gören ve bilineni ‘Everyman’dir. İngilizce olan ‘everyman’ sözcüğünün Türkçe karşılığı ‘herhangi bir insan veya sıradan insan’dır.

16. Yüzyıla kadar halkın büyük bir beğeniyle izlediği bu oyunlardan birisinde, everyman ölüm meleği tarafından ziyaret edilir. Dünyadaki konukluğunun sona ermekte olduğunu anlayan everyman’in ölümünün ertelenmesi veya biraz daha geciktirilmesi yönünde yaptığı talepler ölüm meleği tarafından reddedilir. Ölüm zamanının geldiğini anlayan everyman, ölüm meleğinden son yolculuğu için yanına bir refakatçi almasına izin vermesini rica eder. Ölüm meleği bu isteği ‘eğer birisini bulabilirsen olur tabii’ diyerek kabul eder. Bunun üzerine everyman kendisine son yolculuğunda refakat edecek birisini aramaya başlar, ama hiç kimseyi bulamaz. Sonunda, everyman’e son yolculuğunda sadece yaşamı boyunca yaptığı iyi işler eşlik eder.  

Değerli Konuklar,

Bu dünyadan giderken yanınızda hiçbir şey götüremezsiniz; sadece verdiklerinizi götürebilirsiniz. Başkalarına verdiklerinizin, yani yaptığınız iyi işlerin, iyi hizmetlerin, bunların başkaları üzerindeki etkilerinin sizin dışınızda da varlığını sürdürdüğünün farkında olmanız, son yolculuğun acısını ve yalnızlığını hafifletir.     

Geçen sene bugün yitirdiğimiz ağabeyimiz, meslektaşımız, üstadımız, başkanımız Özdemir Özok’a da, ölüme giden yolculuğunda; meslektaş olarak, ağabey olarak, dost ve arkadaş olarak, eş olarak, baba ve evlat olarak, Ankara Barosu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı olarak yaptığı iyi işler, büyük ve unutulmaz hizmetler eşlik etmiştir.

İnanıyorum ki, sevgili Özdemir Ağabey’e son yolculuğunda eşlik eden bizlere verdikleri, bıraktıkları, yani yaptığı iyi işler, iyi hizmetler, bunların bizler üzerindeki olumlu ve güzel etkileri, O’nun son yolculuğunun acısını ve yalnızlığını hafifletmiştir. .     
 
Değerli Konuklar,

Adaletli olmak, akıllı olmak, cesur olmak’ insanın sahip olması gereken temel erdemlerdir. İnsanın sahip olması gereken bu erdemlere Aristoteles bir erdem daha ekliyor: ‘doğru ölçüyü korumak.

Doğru ölçü, fazla ile eksik arasındaki genel geçer ortayı koruyan ölçüdür. Doğru ölçü, dürüst olma, samimi olma, neşeli olma, adil olma, vicdan sahibi olma, dost olma gibi erdemlerin bileşkesidir ve kaçınılması gereken iki aşırı uç arasındaki orta noktayı oluşturur.

Orta nokta, dünyevi arzuların bastırılmasını ya da yok edilmesini talep eden değil, aksine bunların erişilebilir kılınmalarını, bunların özünde var olan enerjinin sağduyulu biçimde kullanımlarını ifade eden noktadır.

Sevgili Özdemir Özok adil, akıllı ve cesur olma erdemlerinin yanı sıra doğru ölçüyü her zaman, her işinde, her ilişkisinde koruyan bir insandı.

Bütün bunları bunun için anlattım.

Değerli Konuklar,

Yaşam’ diyor Çetin Altan, ‘sadece yaşandığı kadar vardır, gerisi ya hafızalardaki hatıralar, ya da hayallerdeki umutlardır. Hüsranı ise bir tek yerde tanıyorum, o da yaşanması mümkün olduğu halde gerektiği gibi yaşayamamakta.’ Eğer öyle ise, ki öyledir, Sevgili Özdemir Özok dolu dolu yaşamıştır. Dostluklarıyla, başarılı meslek hayatıyla ve başarılı başkanlıklarıyla hüsranı yaşamadan gitmiştir. 

Son bir söz daha: Yaşam, yalnız başına hiç kimsenin asla gerçekleştiremeyeceği bir şeyi yapmak, yaşamınızı başka insanların kalbine dokundurabilmektir. Özdemir Özok bunu yapıp gitmiştir aramızdan. Bugün burada olmamızın, O’nu anmamızın nedeni de budur.    

Hepimiz için değerli olan, aziz olan hatırası önünde saygıyla eğiliyor, nur içinde yatmasını, mekanının cennet olmasını diliyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.


Av.V.Ahsen Coşar
Türkiye Barolar Birliği Başkanı