Avrupa Birliği Hukuku ve Haklarımız

3730

TBB YAYINLARI




Türkiye Barolar Birliği Yayınları: 192
Avrupa Birliği Hukuku
ve
Haklarımız

ISBN: 978-605-5614-75-1

© Türkiye Barolar Birliği
Birinci Baskı: Mart 2011, Ankara

Türkiye Barolar Birliği
Oğuzlar Mah. Barış Manço Cad.
Av. Özdemir Özok Sokak No: 8
06520 Balgat – ANKARA

Tel: (312) 292 59 00 (pbx)
Faks: 312 286 55 65
web: www.barobirlik.org.tr
e-posta: [email protected]

Baskı
Şen Matbaa
Özveren Sokağı 25/B
Demirtepe-Ankara
(0312. 229 64 54 - 230 54 50)


 

SUNUŞ

Küreselleşen evrende bölgesel bütünleşmeler kaçınılmazdır. Bu konuda en başarılı örnek olan aynı coğrafyayı paylaştığımız Avrupa Birliği, 25.03.1957 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren Kurucu Antlaşma doğrultusunda süreç içerisinde sırası ile Serbest Ticaret, Gümrük Birliği, İç Pazar, Ekonomik ve Parasal Birlik evrelerini tamamlamıştır. Nihai aşama olan Siyasi Birliği de gerçekleştirmek üzeredir. Egemenlik alanında adalet, güvenlik ve özgürlüğü hâkim kılmak ve sürdürebilirliğini sağlamak için üye devlet vatandaşlarına dolayısıyla AB bağlı vatandaşlarına kişi, mal, sermaye ve hizmetlerin serbest dolaşımı temel hak olarak tanınmıştır.

31.07.1959 tarihinde başlayan ve 12.09.1963 tarihinde im zalanan Ankara Antlaşması ile hukuki çerçevesi çizilen ay rıca Katma Protokol, Ortaklık Konseyi Kararları, Adalet Di vanı İçtihatları’nın 52 yıllık süreçte oluşturduğu ve Acquis Communautaire’den de esinlenen Ortaklık Hukuku’muz, doğ rudan ve/veya dolaylı ayrımcılık uygulamaları, çifte standart kullanımları ile ihlal edilmektedir. Bu bağlamda AB Huku ku’ndaki ekonomi temelli özgürlükler, İç Pazar’da serbest do laşım, Gümrük Birliği’nin 16.üyesi olan Ülkemiz vatandaşları için temel haklar kategorisinde sadece benzeri haklar açısından sözkonusudur. Adalet Divanı da temel hak benzeri hakları va tandaşlığa dayalı ayrımcılık ve eşitlik ilkesinin ihlali olarak dikkate almamaktadır. Bu itibarla merkezi idarenin yönetimin de bilimsel temelli ve eşgüdümlü hukuk mücadelesinin başla tılması ve biteviye sürdürülmesi gerekir. Bu bağlamda Ortaklık Hukuku’muzdan kaynaklanan haklarımızın somutlaştırılması için sürekli ve kesintisiz olarak izlenmesi, incelenmesi ve irde lenmesi bir yurttaşlık görevidir.

Bu çalışma esasen Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde vermiş olduğum “AT-Türkiye İlişkileri” lisans derslerinin ve Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Ens titüsü Yüksek Lisans Programında İngilizce olarak vermiş olduğum “Social Policy in European Communities” ve Gala tasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Programında Fransızca olarak vermiş olduğum “Droit Social et Politiques Sociales de l’Union Européenne” derslerinin ana hatlarının vurgulanmasının yanısıra İstanbul Barosu ve Av rupalı Avukatlar Birliği (Brüksel/Lüksemburg) mensubu ol mam dolayısıyla Lizbon, Madrid, Barselona, Alicante, Roma, Venedik, Brescia, Milano, Paris, Strasbourg, Cenevre, Londra, Brüksel, Amsterdam, Lahey, Lüksemburg, Frankfurt, Leipzig, Berlin, Münih, Bükreş, Makedonya, Moskova, St. Petersbourg, Baku, Salvador de Bahia, Rio de Janerio, Rabat, Napoli, Lyon Baroları’nın ve Avrupa Hukuk Akademisi’nin (Trier/Alman ya) düzenlediği konferans, sempozyum, panel etkinliklerine konuşmacı veya katılımcı olarak iştirakim sürecinde edindi ğim deneyimlerin sonucudur. Kısaca bu çalışma teori ile pra tiğin sentezidir.

16 Mart 2011

 

 
Prof. Dr. Dr. Selçuk DEMİRBULAK