Av.tr Projesi Hakkında
1991 yılından bu yana Orta Doğu Teknik üniversitesi (ODTü) tarafından yürütülen “av.tr” dahil tüm “.tr” alan adlarının kayıt ve yönetimi işleri 5 Mayıs 2019 tarihinde ICANN nezdinde gerçekleştirilen redelegasyon süreciyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’na devredilmiştir.
TBB Av.tr Alan Adı Tahsis Kuralları doğrultusunda ODTü Nic.tr üzerinden yürütülen “av.tr” uzantılı alan adlarının tahsisine yönelik işlemler, bundan sonra BTK tarafından kurulan “.tr Ağ Bilgi Sistemi” (“TRABİS“) ile Kayıt Kuruluşları vasıtasıyla gerçekleştirilecektir.
Dolayısıyla daha önce “av.tr” uzantılı alan adı almak isteyen meslektaşlarımızın TBB Av.tr Tahsis Kuralları doğrultusunda TBB web sitesi üzerinden onay formu doldurması ve TBB’nin onay yazısını ODTü Nic.tr’ye gönderilmesi işlemleri yapılmayacaktır.
Av.tr uzantılı alan adı başvurularınızı TRABİS web sitesinde belirtilen Kayıt Kuruluşları vasıtasıyla, “Belgeli Tahsis Edilecek İnternet Alan Adlarına İlişkin Usul ve Esaslar” mevzuatında belirtilen (3.Bölüm/ Madde 7) kurallar doğrultusunda gerçekleştirebilirsiniz.
I-AV.TR PROJESİ HAKKINDA
Av.tr açılımı avukat.TÜRKİYE olan bir alt alan adı olup 1.11.2003 tarihinde Orta Doğu Teknik üniversitesi ve TÜRKİYE Barolar Birliği'nin işbirliği içinde yürüttüğü proje çerçevesinde TÜRKİYE’deki avukatların hizmetine sunulmuştur. Av.tr sanal ortamda avukat kimliğinizle sahip olabileceğiniz (www.avukat isimsoyadı.av.tr) bir sanal adrestir. Bu alt alan adı ile tesis edilecek sanal adresiniz nüfus cüzdanı, meslek kimliği, pasaport gibi sizin sanal kimliğiniz olacaktır.
ülkemize ait kod olan “.tr” uzantılı internet alan adları ülkemizin internet ile tanıştığı 1993 yılından itibaren ODTü tarafından yönetilmiştir. 10.11.2008 tarihli ve 27050 sayılı I. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun
-
5 inci maddesi ile internet alan adları gibi kıt kaynaklara dayalı elektronik haberleşme hizmetlerine ilişkin strateji ve politikaları belirleme ve
-
35 inci maddesi ile internet alan adlarının tahsisini yapacak kurum veya kuruluşun tespiti ile alan adı yönetimine ilişkin usul ve esasları belirleme
görev ve yetkileri Ulaştırma Bakanlığı’na verilmiştir.
Ulaştırma Bakanlığı’nın 02.03.2009 tarihli ve 305 sayılı Bakanlık Makam Onayı ile “İnternet Alan Adları” tahsisine ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesi görevi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na tevdi edilmiştir. Düzenleyici çerçevenin oluşturulması sürecinde, ilgili tüm paydaşların katılımı sağlanarak hazırlanan “İnternet Alan Adları Yönetmeliği” 07.11.2010 tarihli ve 27752 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
TÜRKİYE Cumhuriyeti'nde alt alan adlarının yönetimi Ulaştırma Bakanlığı, DNS (TÜRKİYE Alan Adı Tahsis) Grubu adına, halen Orta Doğu Teknik üniversitesince yapılmaktadır. ODTü Alan Adı Yönetimi TÜRKİYE’deki tüm alan adlarının online başvuru ile tahsis edilmesi sistemiyle çalışmaktadır. Ancak aşağıda da değinilecek alt alan adlarının bir kısmının tahsisi için belge sunumu gerekmektedir. Avukatlık hizmetinin bir kamu hizmeti olması, av.tr alt alan adı tahsisinde titiz davranmayı ve başvuran kişinin avukat olduğunu ispat eden bir takım belgelerin sunumunu gerektirmektedir. Bu nedenle alt alan adı almak isteyen avukatların yapacakları başvuru iki aşamalıdır. öncelikle ODTü alan adı yönetimine ait www.nic.tr adresine online müracaat ederek almak istedikleri av.tr alt alan adını rezerve ettirmeleri daha sonra TÜRKİYE Barolar Birliği internet sitesinden (www.barobirlik.org.tr) online bir başvuru yaparak başvuru sırasında dolduracakları formun ardından sayfada çıkacak taahhütnameyi onaylamaları gerekmektedir. Yapılan başvurular, TBB'nin yetkilendirdiği kurul tarafından "av.tr Alt Alan Adı Tahsis Kuralları"na göre incelenmekte, sonucu ve gerekli bilgiler, başvuru sahibi kişinin formda belirttiği e-posta adresine gönderilmektedir. Başvuru sahipleri TBB internet sitesindeki başvurularıyla ilgili sonucu ve diğer teknik bilgileri ayrıca UBAP (Ulusal Baro Ağı Projesi) üzerinden de online olarak izleyebilmektedir. Onaylanan av.tr alan adları, başvuru sahibinin nic.tr adresine gerekli ödemeleri yaptıktan sonra kullanıma açılmaktadır.
II-ALAN ADI NEDİR?
İnternette bulunan ve aslında sayısal bir adres karşılığı olan web veya mail sunucusu gibi bir servis bilgisayarına ulaşmak için kullanılan isimlerdir. Teknik olarak bilgisayarların birbiri ile iletişim kurmaları için sayısal adreslere ihtiyaçları vardır, ancak IP protokolü sayesinde bu sayısal adresler (örneğin : 144.122.1.101) akılda kalır ve insanlar tarafından bilinir isimlerle ulaşılabilecek şekle dönüşmüştür. İşte bu adreslere ALAN ADI denmektedir. Sanal Dünyada (internette) yerini almak isteyen herkesin bu türden bir adresi olması gerekmektedir.
Alan adları .COM, .NET ve .ORG ve benzerleri gibi uzantılarla biterler.
COM – (Commercial) ticari veya kişisel amaçlı site adlandırmaları için kullanılırlar.
NET – (Network) daha çok bilgisayar veya internet işi ile uğraşan firmalar için kullanılır
ORG - organizasyonlar, dernekler, vakıflar için kullanılırlar.
EDU - eğitim kurumları,
GOV - devlet kurumları
MIL - askeri kurumlar tarafından kullanılırlar.
1)Top Level Domaın (Tld) - üst Seviye Alan Nedir?
üst Seviye Alan, bir alan adının sonuna konmuş bir uzantıdır. örneğin :www.superonline.com da, “superonline” alan adı, ".com" üst Seviye Alandır.
üst Seviye Alan iki çeşittir ; global ve ülke kodu.
A)Global üst Seviye Alan (gTLD) - Global Top Level Domain
İnternetin genel üst Seviye Alanlarıdır. Global üst Seviye Alanları şunlardır:
.com
.net
.org
.edu
.mil
.gov
B)ülke kodu üst Seviye alan (ccTLD) - Country Code Top Level Domain
Herbir ülke tarafından kullanılmak üzere ayrı ayrı kendi ülke kodlarına göre yaratılmışlardır.
Kimi ülkeler alan adlarında global ve ülke kodu alanlarını birlikte kullanmayı tercih etmişlerdir (.com.tr gibi).
Kimi ülkeler ise sadece ülke kodunu kullanmayı tercih etmişlerdir (Almanya .de , İsviçre .ch gibi).
III- “AV.TR” ALAN ADINI KURALLARINA GöRE ALDIM SONRA NE YAPMALIYIM ?
ODTü ve TÜRKİYE Barolar Birliği aşamasını tamamladıktan sonra, sıra kendinize bir web sitesi yaptırmanıza veya var olanı TÜRKİYE Barolar Birliğinin “ Reklam Yönetmeliğine” göre çerçevelendirmeniz gerekmektedir.
Web Sitenizi ister basitçe kendiniz yapabilir, veya istediğiniz bir firmaya yaptırabilirsiniz. Bunun için bizim tavsiyemiz, internetten bulabileceğiniz bir web hosting firması ile anlaşmanız. Yıllık olarak bu tür hizmetler 100 TL'den başlayıp, istenilen yer ve yapılacak işlere göre 2.000 TL'ye kadar çıkabilmektedir. ülkemizde kalitesini kanıtlamış bir çok yerel ve TÜRKİYE ölçeğinde web hosting firması vardır. Burada da size en iyi ve en kesintisiz hizmet veren, iyi bir güvenlik altyapısı olan firmalar en önemli tercih nedeniniz olmalıdır
IV- WEB SAYFASI İSTEMİYORUM AMA YALNIZCA AV.TR UZANTILI E-POSTA İSTİYORUM. BUNUN İçİN BüTüN YUKARIDAKİ İŞLEMLERİ UYGULAYACAK MIYIM ?
Evet, Internet Servis Sağlayıcıları genelde elektronik posta hizmeti de vermektedir. Web erişimi ile en az 5 tane e-posta adresini de ücretsiz olarak size vermektedirler. Ancak isterseniz Web Sitesi yaptırmaz ve web sitesi işini sonraya erteleyebilir, yalnızca e-posta adresi alabilirsiniz.
Bunun yanında TBB UBAP (Ulusal Baro Ağı Projesi) kapsamında ücretsiz olarak tüm avukatlarımıza "baroadı.av.tr" (örn. istanbul.av.tr) uzantılı ve sınırsız kotalı e-posta adresleri sunulmaktadır. TBB internet sitesinden ulaşabileceğiniz UBAP sistemine kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaparak hemen ve ücretsiz olarak "baroadı.av.tr" uzantılı e-posta adresi edinebilirsiniz.
