BATMAN BAROSU ÜYESİ MESLEKTAŞIMIZ AV. ORHAN ALPHAN'A YÖNELİK SALDIRIYA İLİŞKİN DAVAYA KATILMA TALEBİMİZ KABUL EDİLDİ

1010

Batman Barosu üyesi meslektaşımız Av. Orhan Alphan’ın adliye binası içinde ve görevi başındayken, ters kelepçeyle tutulan bir şüphelinin durumuna müdahale etmesi üzerine bir polis memurunun fiziki saldırısına uğramasını takiben Batman 1. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davanın 4. duruşmasına Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) temsilen Yönetim Kurulu üyesi Av. Nizam Dilek katıldı.

Batman Barosu Başkanı Av. Erkan Şenses'in de katıldığı duruşmada; Av. Nizam Dilek, TBB adına daha önce dosyaya katılma taleplerinin bulunduğunu hatırlatarak bu talebin kabulünü istedi. Dilek ayrıca, "Avukatlık sıfatı gereği insan haklarını korumak ve insan haklarına aykırı eylemlere müdahale etme görevimiz bulunmaktadır , katılan Avukat meslektaşımız da bu görevi yerine getirmiştir." diyerek sanığın mütalaada belirtilen sevk maddeleri gereğince cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme; TBB'nin yanı sıra Batman, Diyarbakır, Mardin ve Siirt Barolarının katılma taleplerini de kabul etti.

Savcı mütalaasında; olay tarihinde adliye koridorunda bulunan bir şüphelinin ters kelepçeyle tutulduğu, bunu gören katılanın görevlerinden birinin de insan haklarını savunmak ve insan haklarına aykırı tutum ve davranışları dile getirmek olduğu, katılanın mesleki sıfatı da göz önünde bulundurulduğunda kelepçelenen kişinin bu durumuna müdahale etmesinin kamu görevi olarak kabul edilmesi gerektiği, katılanın da bu görev bilinci ile hareket ederek ters kelepçelenen kişinin durumuna müdahale ettiği değerlendirmesinde bulunarak, 'Sanığın kafa atmak suretiyle katılanın burun kemiğinde kırık meydana getirecek şekilde yaralanmasına sebebiyet verdiği eylemi nedeniyle TCK'nın 86/1, 86/3-c ve 53/1 maddeleri uyarınca cezalandırılmasını" istedi.

Mahkeme heyeti duruşmayı sanığın mütalaa ve tanık beyanlarına karşı beyanını almak üzere 15 Aralık 2023 tarihine erteledi.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle