Sigorta Hakemliği Sınavına İlişkin Danıştay Kararı

542

Daha önce duyurduğumuz üzere; Türkiye Barolar Birliğince, 07.06.2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in iptali için açılan davada, Danıştay 10. Dairesinin 23.11.2023 tarihli kararı ile yürütmenin durdurulması istemimiz kısmen kabul edilmiş; kararla serbest çalışan avukatların sigorta hakemliği sınavına girmelerini zorlaştıran “beş dava”nın “on beş”e yükseltilmesine yönelik düzenlemenin “geçiş hükmüne yer verilmemesi” gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar verilmişti.

Karar üzerine; söz konusu yürütmeyi durdurma kararına davalı idare, yürütmenin durdurulması isteminin kısmen reddine yönelik olarak da Birliğimiz tarafından itirazda bulunulmuştur.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 25.04.2024 tarih 2024/240 Yd İtiraz Nolu kararı ile;

1. Davalı idarenin itirazı kabul edilerek yukarıda yer verilen yürütmenin durdurulmasına yönelik karar kaldırılmıştır.

2. Birliğimizce yapılan itiraz da kısmen kabul edilerek; Yönetmeliğin sigorta hakemlerini düzenleyen 13. maddesinin sigorta hakemlerinde aranacak deneyim şartının belirlenmesinde esas alınacak ölçütlere ilişkin 3. fıkrasının “Sigorta hukukunda en az beş yıl deneyim sahibi kabul edilecekler”e ilişkin c bendinin “Sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan ve adli yargı mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda fiilen vekillik yapmış olan avukatları,” şeklinde düzenlenen 3 numaralı alt bendinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu; yürütmesinin durdurulmasına yönelik karar gerekçesinde;

• Karara konu hüküm ile sadece sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan ve adli yargı mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda fiilen vekillik yapmış olan avukatlara sigorta hakemliği sınavına başvuru hakkı verilmekte iken;

• Serbest avukatların sigorta hakemliği sınava başvuru sırasında sunması gereken belgeleri düzenleyen Yönetmeliğin 13/A maddesinin 2. fıkrasının h bendinde Tüketici Hakem Heyetleri ya da Komisyonda görülen uyuşmazlıklara ilişkin karar örneklerinin kabul edileceğinin belirtildiğini,

Bu sebeple “Tüketici Hakem Heyetleri ya da Sigorta Tahkim Komisyonunda fiilen en az beş yıl vekillik yapmış olan serbest avukatların sigorta hakemliği sınavına başvurma hakkı bulunup bulunmadığı hususunun müphem kaldığı, dolayısıyla dava konusu düzenlemenin Hukuk Devletinin bir unsuru olan hukuki güvenlik (belirlilik) ilkesine aykırılık teşkil ettiği” ifadesine yer vermiştir.

Meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Önceki duyuru için tıklayınız

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Kararı için tıklayınız