TBB REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ’NDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

5328

"Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 09.08.2024 tarihinde (bugün) Resmî Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelik hükümlerine aykırılık halinde, önceden var olan “uyarı yazısı gönderme” usulü kaldırıldı.

•⁠ ⁠Reklam yasağı ihlali olduğu düşünülen fiil nedeniyle uyarı yazısı gönderilmeden re’sen soruşturma açılarak, ilgiliye savunma istemini de içeren yazı tebliğ edilecek.

•⁠ ⁠Reklam yasağını ihlal eden fiilin sonlandırılmaması, tekerrür olarak değerlendirilebilecek. (madde 12)

Sosyal medya da dâhil olmak üzere internet paylaşımlarına ilişkin yeni düzenlemeler getirildi.

Yönetmelik değişikliği kapsamında avukatlar;

•⁠ ⁠Çevrimiçi mecralarda bedel karşılığı veya bedelsiz olarak bizzat hazırladıkları, hazırlattıkları ya da kendilerine ilişkin olarak hazırlanan içerikleri ön plana çıkaracak iş ve işlemlerde bulunamayacaklar.

•⁠ ⁠İnternet kullanıcılarını kendi sitesine veya kendi sitesinden bir başka siteye yönlendirecek kısa yolları kullanamayacak, kullanılmasına izin veremeyecek; çevrimiçi mecralarda reklam veremeyecek veya alamayacaklar. (madde 7)

Yönetmelik’te “mesleki kimlik” ve “özel hayat” vurgusu yapıldı.

Avukatlar;

•⁠ ⁠Mesleki kimliğiyle ilişkilendirilecek şekilde yaşamları, kazançları, mesleki faaliyetleri hakkında reklam niteliğinde paylaşımlarda bulunamayacaklar.

•⁠ ⁠Yazılı, işitsel, görsel ve çevrimiçi iletişim araçlarında, avukat ünvanının kullanıldığı durumlarda, özel yaşamlarına ilişkin paylaşımlarında mesleğin itibarını zedeleyici nitelikte davranışlardan kaçınacaklar.

•⁠ ⁠Aynı mecralarda, her ne sıfat altında olursa olsun katıldıkları veya bir parçası oldukları yayınlarda, reklam sayılabilecek her türlü davranıştan, avukatlık mesleğinin itibarını zedeleyici her türlü açıklama ve paylaşımdan kaçınacaklar.

•⁠ ⁠İş elde etme amacıyla, ulaşılması herkes için mümkün olan genel ve soyut içerikli bilgiler paylaşmak suretiyle yayın yapamayacak, yazılı veya görsel paylaşımda bulunamayacaklar. (madde 7)

Görüşme mekânlarına ve avukatlık bürolarına ilişkin ayrıntılı yasak getirildi.

•⁠ ⁠Müvekkil ve müvekkil adaylarıyla yapılacak görüşmenin mekân, ortam ve içeriği; görüşmenin amacına elverişli, mesleğin saygınlığına yaraşır, reklam yasağını ihlal etmeyecek nitelikte olacak. Görüşmede gizliliğe uyulacak. (madde 4)

•⁠ ⁠Yönetmelik değişikliği kapsamında avukatlar; birden fazla büro edinemeyecek, şube açamayacaklar. Avukatlık bürolarını ve avukatlık ortaklıklarını; “irtibat bürosu” veya “çözüm ortakları” gibi kalıcı ve sürekli iş birliği izlenimi yaratacak şekilde adlandıramayacaklar. (madde 4)

•⁠ ⁠Avukatlık bürosunda bir avukat için birden fazla tabela kullanılamayacak. (madde 5)

Resmi Gazete linki için tıklayınız

Karşılaştırma cetveli için tıklayınız