TÜBAKKOM 15. DÖNEM GENEL KURULU KIRKLARELİ BAROSU’NUN EV SAHİPLİĞİNDE YAPILDI

861

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) 15. Dönem Seçimli Genel Kurulu, Kırklareli Barosu’nun ev sahipliğinde yapıldı. İki gün süren (25-26 Mayıs 2024) Genel Kurul toplantısı; Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Yönetim Kurulu TÜBAKKOM Koordinatör Üyesi Av. Hicran Kandemir, Kırklareli Barosu Başkanı Av. Turgay Hınız ile 15. Dönem Sözcüsü Av. Ilgaz Lale Kocakundakçı’nın konuşmalarıyla açıldı.

54 barodan 16 baro başkanı ve 134 meslektaşımızın katıldığı Genel Kurul’da ilk konuşmayı yapan 15. Dönem Sözcüsü Av. Ilgaz Lale Kocakundakçı, TÜBAKKOM Yürütme Kurulu olarak iki yıl boyunca kadınların insan haklarının yaşama geçirilmesi, kadınların adalete erişmesi; şiddetsiz, eşit, ayrımcılığa uğramadıkları bir dünyada her alanda var olabilmesi için mücadele verdiklerini kaydederek, “Genel Kurul’dan çıkacak her türlü sonucun mücadelemizi ve dayanışmamızı büyüteceğine inancımız tam” dedi.

Kırklareli Barosu Başkanı Av. Turgay Hınız da bugüne kadar emek veren TÜBAKKOM 15. Dönem Yürütme Kurulu üyelerine teşekkür ederek, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin hat safhada olduğu, İstanbul Sözleşmesi gibi çok kıymetli bir uluslararası sözleşmeden hukuksuzca çıkıldığı, her gün kadın cinayetlerinin çığlıklarını haber bültenlerinde duyduğumuz bir dönemde, üzerimizdeki sorumluluğun bilinciyle hep beraber mücadele etme kararlılığını bugün burada gösterdik. Çok kıymetli bu birlikteliğimizin daim olmasını temenni ediyorum” dedi.

TÜBAKKOM Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hicran Kandemir de TÜBAKKOM’un kuruluşundan bu yana insan hakları temelinde kadın ve erkek eşitliğinin sağlanması ve bu amaçla gerekli hukuksal değişikliklerin çıkarılması mücadelesini verdiğini söyleyerek, “Geçmişte temel yasalarda yapılan değişikliklerde kadın haklarında önemli kazanımlar sağlanmasında TÜBAKKOM aktif rol oynamıştır. Ancak siyasi ve sosyal iklimdeki değişiklikler kadın haklarına yönelik ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bugün daha çok çalışmaya ve dayanışma içinde olmaya ihtiyacımız var” şeklinde konuşarak, TÜBAKKOM’a emek verenlere teşekkür etti.

SAĞKAN: ÇOCUKLARDA TRAVMAYI YARATAN, ÇOCUK İSTİSMARINDAKİ ARTIŞTIR

TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, çalışma hayatından dışlanan kadın için hayati önem taşıyan nafakanın kaldırılmasını, sokak hayvanlarının katledilmesini isteyenlerin sayılarının az olduğu, ancak seslerinin çok gür çıktığı ve maalesef yasal düzenlemelere de yön verdiği bir zaman diliminden geçtiğimizi söyleyerek, kadın cinayetlerindeki artışa işaret eden verileri aktardı. “Baktığınızda maalesef ki artık toplumsal cinnet halini alan bu politik cinayetlerin sosyal medyada ve basında eskisi kadar yoğun bir şekilde yer almadığını görüyoruz” diyen Sağkan, buna karşın kadınlara, kadın hakları konusunda çalışan sivil topluma ve barolara sorulmadan yasal düzenlemeler yapılmaya çalışıldığını söyledi.

9. Yargı Paketi ile 6284 sayılı kanunda alenen gedik açılmaya çalışıldığına dikkat çeken Sağkan, “Bugün baktığımızda Anayasa Mahkemesi’nin kadının evlenmeden önceki soyadını tek başına kullanabileceğine ilişkin açık düzenlemesine rağmen, paketle önceki soyadını yine evlendiği kocasının soyadıyla birlikte kullanabileceği düzenlemesi getirilmeye çalışılıyor. Gerekçesinde, samimiyetten uzak bir şekilde; çocukların anne ve babasının soyadlarının birbirinden farklı olmasının onlar üzerinde travma yaratacağından bahsediliyor. Oysa çocuklarda travmayı yaratan, çocuk istismarlarıdır, küçük yaşta evliliklerdir. Çocuklarda travma yaratan soyadı farklılığı değil çocuk işçiliğidir” ifadelerini kullandı.

“Baktığımızda 6284 ile ilgili olarak da tazyik hapsi kararlarına itiraz yolunun açılması gibi bir yöntemin getirilmeye çalışıldığını görüyoruz” diyen Sağkan, “Bizler hukukçuyuz. Yargı kararlarının denetime açılmasından hiçbir rahatsızlık duymayız. Ancak olması gereken tedbir kararlarının uygulanmaması nedeniyle yüzlerce kadın öldürülürken, bu tedbir kararlarının daha etkin şekilde nasıl uygulanabileceğini tartışmak iken bunlara itiraz yolun açılması değildir” şeklinde konuştu.

Birlik Başkanı, “önümüzdeki dönem, kadın mücadelesinde çok daha ağır ve zor bir süreci yine birlikte karşılayacağımızı gösteriyor” ifadelerini kullanarak, bu anlamda TÜBAKKOM’un ve baroların kadın hakları merkezlerinin önceki dönemlerde olmadığı kadar etkin şekilde sahada mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Sağkan, “Şunu çok iyi biliyorum ki Türkiye'de özgür bir birey olarak yaşayan kadınlar ve kadın avukatlar, kadının hak ettiği değeri toplumda alana kadar en ön saflarda bu mücadeleyi ve dayanışmayı büyütmeye devam edeceklerdir” şeklinde konuştu.

Açış konuşmalarının ardından Genel Kurul Divanı oluşturularak gündemin ‘16. Dönem Sözcülüğüne ve Yürütme Kuruluna Aday Baroların Tanıtım Konuşmaları’ maddesine geçildi.

TÜBAKKOM 16. DÖNEM SÖZCÜLÜĞÜNE BOLU BAROSU SEÇİLDİ

Yapılan seçimler sonucunda TÜBAKKOM 16. Dönem Sözcülüğüne Bolu Barosu seçildi. Yürütme Kurulu üyeliklerine; Ankara, İstanbul, İzmir barolarının yanı sıra Aydın, Muş, Artvin, Gaziantep, Çanakkale, Kahramanmaraş ve Konya baroları seçildiler.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle