Türkiye Barolar Birliği Engelli Hakları Komisyonu'nun 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü'ne İlişkin Açıklaması

608

Down sendromuna neden olan 21. kromozomun üç kez bulunmasını (trizomi 21) temsilen, yılın üçüncü ayının 21. günü olarak belirlenen 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü, toplumsal yaşamda eşitlik, kapsayıcılık ve hak temelli bir yaklaşımı güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2012 yılında resmi olarak tanınan bu değerli gün, Down sendromlu kişilerin haklarını savunmak ve toplumsal bilinç oluşturmak için her yıl anılmaktadır.

Toplumun tüm üyeleri gibi Down sendromlu kişiler de yaşamın her alanına aktif ve tam katılım hakkına sahiptir. Buna rağmen, kalıplaşmış algılar, önyargılar ve dışlayıcı uygulamalar haklara erişimi güçleştirmektedir.

Hak temelli bir yaklaşım, kişilerin potansiyellerini değil, haklarını merkeze almayı gerektirir. Engellilerin duruş ve düşüncelerinin farkına varılması, karar alma mekanizmalarında etkin rol oynamaları ve özneliklerinin tanınması, toplumsal eşitliğin sağlanmasının asli şartıdır. Kapsayıcı bir hukuk sisteminin inşa edilmesi, eğitim, istihdam, sağlık ve sosyal hizmetler başta olmak üzere tüm alanlarda herkes için eşit fırsatların yaratılmasını gerektirir.

Türkiye Barolar Birliği Engelli Hakları Komisyonu olarak, engelliliğin bireysel değil, toplumsal düzenlemelerle ilişkili olduğu gerçeğiyle hareket ediyor ve hak temelli bir yaklaşımla ayrımcılıkla mücadele etmeye devam ediyoruz.

Down sendromlu çocukların sağlık hizmetine erişimi, çocukluklarını özgürlük ve güvenlik içinde yaşamaları ve katılım hakkı bağlamında karar alma mekanizmalarında bulunmaları, kendi yaşamlarına dair söz sahibi olmaları ve kapsayıcı bir yaşam alanının güçlendirilmesi için hep birlikte mücadele ediyoruz.

Türkiye Barolar Birliği
Engelli Hakları Komisyonu