UNICEF VE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ TÜM ÇOCUKLARIN ADALETE EŞİT ERİŞİMİ İÇİN YENİ BİR PROJE BAŞLATTI

3625

UNICEF ve TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB), avukatların ve baroların çocuk hakları alanındaki bilgi birikimini arttırmak ve çocukların adalete eşit şekilde erişimini sağlamak amacıyla çocuk dostu adli yardıma odaklanan yeni bir ortak projeyi 9 Haziran 2023 tarihinde Ankara’da yapılan törenle başlattı.

Avrupa Birliği’nin finansman desteğiyle hayata geçirilecek olan çocuk Haklarının Geliştirilmesi, Korunması ve İzlenmesi Konusunda Avukatların ve Baroların Kapasitelerinin Güçlendirilmesi (çABA) Projesinin açılış töreninde TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, TBB Uluslararası İlişkiler ve AB Merkezi Koordinatörü Yönetim Kurulu üyesi Av. Melih Yardımcı, UNICEF TÜRKİYE Temsilcisi Regina De Dominicis ve AB TÜRKİYE Delegasyonu İletişim Bölüm Başkanı Birinci Müsteşar Ramunas Januaskas birer konuşma gerçekleştirdi.

TBB Yönetim Kurulu üyeleri ve Baro Başkanlarının da katıldığı programda Sağkan, TBB ve baroların uzun yıllardır TÜRKİYE'de özellikle adalete erişimde dezavantajlı grupların haklarını savunmak için çok büyük bir mücadele içinde olduğunu söyledi.

On binlerce avukatın yanlarında olmasının, bu mücadelede kendilerini daha etkin kıldığını belirten Sağkan, “çABA projesi de avukatların ve baroların çocuk hakları konusundaki kapasitelerinin geliştirilmesine hizmet eden bir proje. Bu anlamda projeye emek sunan tüm bileşenlere ayrı ayrı teşekkür ediyor, hem projenin hem çalıştayın amacına hizmet etmesini diliyorum" dedi.

UNICEF TÜRKİYE Temsilcisi Regina De Dominicis de çocukların hukuki olarak güçlendirilmesinin toplumsal değişime hız katacağına inandıklarını belirterek, avukatların çocuk hakları konusundaki kapasitesinin kritik olduğunu, projenin avukatların ve TBB'nin kapasitesini güçlendirmeyi hedeflediğini vurguladı.

AB TÜRKİYE Delegasyonu İletişim Bölüm Başkanı Birinci Müsteşar Januaskas da, “çABA Projesi, ulusal kapasiteyi güçlendirmek ve kamuoyunu bilinçlendirmek suretiyle çocuk haklarının desteklenmesini ve çocukların adalete eşit erişim hakkının güvence altına alınmasını amaçlamaktadır. Avukatların ve baroların tüm dünyada geçerli olan çocuk haklarına ilişkin temel ilkelerle donatılması büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

üç yıllık proje kapsamında adalet sisteminde çocuk dostu adli yardım ve çocuk hakları konularında TÜRKİYE genelinde çocuklarla çalışan yaklaşık 2000 avukata yönelik kapsamlı bir eğitim programının hazırlanması, Baroların izleme kapasitesini güçlendirmek amacıyla beş ilde pilot çocuk Hakları Merkezlerinin kurulması, hukukçuların bilgi birikiminin ve eşgüdümünün arttırılması hedefleniyor. Pilot çocuk Hakları Merkezlerinin Adana, Aydın, Batman, Erzurum ve Trabzon illerinde konumlandırılması planlanıyor.

UNICEF tarafından, en az 100.000 çocuğun, proje kapsamında yapılacak eğitim programları ve kurulması planlanan çocuk Hakları merkezleri sayesinde, iyileştirilmiş adli yardım hizmetlerinden dolaylı olarak yararlanacağı öngörülüyor.


Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle
Görüntüle